• ATLAS FONDACIJA
  • ATLAS FONDACIJA
  • ATLAS FONDACIJA
  • ATLAS FONDACIJA
  • ATLAS FONDACIJA
  • ATLAS FONDACIJA

1 mneAtlas fondacija započinje i razvija projekte u nekoliko glavnih oblasti koje se susreću sa najvećim izazovima u novom vijeku: obrazovanje, zdravstvo, zaštita životne sredine, regionalna saradnja, osnaživanje žena i nove tehnologije. Posvećeni radu u ovim oblastima usmjereni smo ka poboljšanju društva i boljem životnom standardu za naše građane.Vjerujemo da su obrazovanje i investicija u mlade ljude osnova  za naprednu budućnost i bolje društvo. Jedna od izuzetno značajnih stvari za kvalitetan životni stil jeste i dobra zdravstvena zaštita.

Ulažemo u održivi razvoj i nove tehnologije u oblastima zaštite životne sredine i energetike jer je to budućnost današnjeg svijeta sa oskudnim resursima.

Promovišemo regionalnu saradnju na Balkanu osnivanjem privatno-javnih mreža i prekograničnih modela održivog socijalnog osnaživanja kako bismo izgradili efikasnije, inovativne i održive modele saradnje u Jugoistočnoj Evropi. Konačno, trudimo se da poboljšamo poziciju žena u društvu, posebno u biznisu, politici i korišćenju novih tehnologija.

 

Implementacijom principa društveno odgovornog poslovanja, Atlas Grupa je pokrenula projekat dodjele Atlas stipendija 2001. godine, vjerujući da prosperitet i budućnost društva u najvećoj mjeri zavise od obrazovanih pojedinaca. Osnažujući mlade koji pokazuju značajne intelektualne i liderske sposobnosti, podstičemo ih na ostvarivanje progresa u svim poljima ljudskog djelovanja koji se kumulativno odražavaju na socio ekonomsko jačanje crnogorskog društva i poboljšanje životnog standarda. Pružajući stalnu podršku obrazovanju, tokom proteklih 14 godina,  projekat Atlas stipendija sticao je veliku popularnost među mladim ljudima. Ovim projektom želimo da  podstaknemo mlade intelektualne potencijale u našem društvu i da ih motivišemo na putu ostvarenja napretka.

Atlas Fondacija zajedno sa Združenje Manager iz Slovenije, Srpskom asocijacijom menadžera, Hrvatskom udrugom poslodavaca jedan je od osnivača Samita100 biznis lidera Jugoistočne Evrope.

SAMIT100 biznis lidera regiona, jedinstvena je poslovna inicijativa u jugoistočnoj Evropi koja okuplja više od 100 vodećih biznis lidera iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Kosova i Albanije, i omogućava intenzivan razgovor o preuzimanju odgovornosti za čvršće povezivanje regiona kroz konkretne prijedloge unaprjeđenja privredne saradnje.

Samit100 je prvi i jedinstven skup ovakve vrste u regionu koji za cilj ima da postane snažna koheziona sila budućeg privrednog povezivanja, i da doprinese političkim naporima koji se već čine radi unapređenja odnosa i života u regionu.

AtlasFondacija uz podršku Vlade Crne Gore bila je  domaćin drugog Samita100 biznis lidera Jugoistočne Evrope: Dogovor za novo doba, koji je održan u Budvi 23. i 24. maja 2013. godine.

Naš cilj je da pomognemo ženama preduzetnicama kroz povećanje njihove finansijske održivosti. Podržavanjem programa koji se bave ekonomskim osnaživanjem žena značajno se može doprinijeti povećanju samopouzdanja kod žena.  

U današnjem savremenom svijetu treba omogućiti ženama da aktivno utiču na civilno društvo, ekonomiju i politiku.  Osnaživanje žena trebalo bi započeti motivisanjem žena da učestvuju u procesu donošenja odluka u svim sferama i nivoima crnogorskog društva.

Atlas fondacija će se truditi da poveže uticajne žene lidere iz biznisa, politike, medija i drugih sektora sa mladim djevojkama i ženama širom Balkana. Želimo da im stvorimo mogućnosti da aktivno učestvuju u političkim i ekonomskim procesima, kao i da im pomognemo da nauče da koriste mogućnosti koje nam danas pruža korišćenje novih tehnologija.
 

2 mne

Poboljšanje regionalne saradnje je jedan od glavnih ciljeva Atlas fondacije.

 

Svijet postaje sve više međuzavistan i granice su zanemarive. Moramo da prevaziđemo sve razlike i zajedničkim snagama gradimo našu budućnost. Vidimo Crnu Goru kao pozitivnu snagu integracija u regionu. Želimo da u Crnoj Gori stvorimo forum za diskurs, razmišljanje i razvoj novih ideja koje će pomoći da u našem regionu  zanemarimo razlike i pokušamo gledati na budućnost kao na zajednički izazov. Umrežavanje i prekogranična saradnja su modeli koje želimo da promovišemo kako bismo intenzivirali proces demokratskih i ekonomskih reformi u zemljama Jugoistočne Evrope. Ohrabrujemo regionalnu saradnju na našem zajedničkom putu ka evro-atlantskim integracijama.

 

Naša prva aktivnost bila je Inauguralna konferencija “Balkanska inicijativa za jačanje društva Jugoistočne Evrope” održana u Budvi u maju 2011, pod pokroviteljstvom Vlade Crne Gore i Atlas fondacije, a u partnerstvu sa Klinton globalnom inicijativom.

 

U 2010. godini, dr Knežević je postao član Globalne inicijative Klinton čime se obavezao da će pomagati u iznalaženju  rješenja za probleme koji na svjetskom nivou predstavljaju jedne od najvećih izazova: siromaštvo, zaštita životne sredine, zdravstvo i obrazovanje. Nakon toga pokrenuo je inicijativu Balkan Networking organizovanjem Inauguralne konferencije "Balkanska inicijativa za jačanje društva Jugoistočne Evrope” u maju 2011. Godine  zajedno sa Globalnom inicijativom Klinton i Vladom Crne Gore. Glavno izlaganje na Balkan Networking   konferenciji imao je  Bil Klinton, osnivač William J. Clinton fondacije i 42. predsjednik SAD , koji je na poziv Dr Duška Kneževića boravio u Crnoj Gori  I  tom prilikom postao i počasni doktor  Univerzeta Mediteran.

Vrati se na početak