• ATLAS FONDACIJA
  • ATLAS FONDACIJA
  • ATLAS FONDACIJA
  • ATLAS FONDACIJA
  • ATLAS FONDACIJA
  • ATLAS FONDACIJA

slika 10

 

Duško Knežević, doktor pravnih i ekonomskih nauka Univerziteta Beograd, osnivač je i predsjednik Atlas Grupe.

Atlas grupa  osnovana je prije 27 godina u tadašnjoj Jugoslaviji i danas predstavlja jednu od najuspješnijih grupacija u regionu Jugoistočne Evrope. Pod liderstvom dr Kneževića, Atlas Grupa prerasla je u međunarodno priznatu kompaniju, koja obuhvata 30 kompanija koje se bave bankarstvom, finansijama, nekretninama, građevinarstvom, turizmom, obrazovanjem, zdravstvom i medijima. Osim toga, dr Knežević je posvećen izgradnji jakih poslovnih veza i partnerstava sa finansijskim institucijama kao što su Abu Dhabi Capital Group u vlasništvu kraljevske porodice iz UAE, Bursa Istanbul, Mace London, Piraeus Bank, EBRD, Century 21 Real Estate,  Turner Real Estate USA.

Tokom tri decenije karijere u bankarstvu i finansijama, dr Knežević je rukovodio  i veoma uspješnim akvizicijama u Srbiji poput Atlas Banke od strane Pireus banke,  Centrobanke od strane Mafinbanke i Kopaonik osiguranja od strane slovenačkog Triglav osiguranja.

slika 2

Zahvaljujući posvećenosti nauci i obrazovanju i uviđanju neophodnosti za razvoj novih visokoakademskih institucija na našim prostorima, dr Knežević  počeo je znatno ulagati u obrazovanje.  Osnivač je i predsjednik Upravnog odbora Univerziteta Mediteran – prvog  privatnog  univerziteta u Crnoj Gori i Beogradske bankarske akademijekoja je proglašena za najbolji privatni fakultet u Srbiji

Kroz Atlas fondaciju, koja je osnovana 2010. godine, dr Knežević je posvećen stvaranju novih društvenih vrijednosti i osnaživanju međunarodnih odnosa, unaprijeđenju i aktivnoj integraciji regiona u globalnu zajednicu.  U 2010. godini, dr Knežević je postao član Globalne inicijative Klinton čime se obavezao da će pomagati u iznalaženju  rješenja za probleme koji na svjetskom nivou predstavljaju jedne od najvećih izazova: siromaštvo, zaštita životne sredine, zdravstvo i obrazovanje. Nakon toga pokrenuo je inicijativu Balkan Networking organizovanjem Inauguralne konferencije "Balkanska inicijativa za jačanje društva Jugoistočne Evrope” u maju 2011. Godine  zajedno sa Globalnom inicijativom Klinton i Vladom Crne Gore. Glavno izlaganje na Balkan Networking   konferenciji imao je  Bil Klinton, osnivač William J. Clinton fondacije i 42. predsjednik SAD , koji je na poziv Dr Duška Kneževića boravio u Crnoj Gori  I  tom prilikom postao i počasni doktor  Univerzeta Mediteran.  Pored predsednika Clintona, počasnim doktorima  Univerziteta Mediteran proglašeni su i profesor Filip Kotler, dr Zeljko Bogetić, glavni ekonomista Svetske banke i profesor emeritus dr Slobodan Unković.

slika 1


U 2011. godini, dr Knežević postao je jedan od prvih članova upravnog odbora tek osnovanog skupa Samit100 biznis lidera Jugoistočne Evrope. Samit100 je prvi i jedinstven skup ovakve vrste u regionu koji za cilj ima da postane snažna koheziona sila budućeg privrednog povezivanja, i da doprinese političkim naporima koji se već čine radi unapređenja odnosa i života u regionu. U maju 2013. godine, dr Knežević je, putem Atlas fondacije i pod pokroviteljstvom Vlade Crne Gore, bio domaćin drugog Samita100, čiji su cijenjeni učesnici bili premijeri Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine.  Dr Duško Knežević  strateški je partner  i inicijativa poput  Sarajevo Business Foruma koje jačaju  stratešku  komunikaciju  i saradnju  biznisa i politike  u regionu, kao i zajedničke promocije ekonomskih potencijala regiona na bliskoistočnim i istočnim tržištima.

Dr  Duško Knežević  na bitan način ostvario se i u sportskoj karijeri. Kao mlad je pokazao veliki talenat prema košarci ali je zbog povrede rano prekinuo igračku karijeru i posvetio se suđenju i kao student dospio je čak do savezne liste košarkaških sudija. Iako najviše posvećen košarci, Knežević je svoje prve korake kao sportski funkcioner napravio u vaterpolu. Postao je predsjednik Vaterpolo kluba „Crvena zvezda“ 1992. godine. Istovremeno je aktivno učestvovao u radu Upravnog odbora Vaterpolo saveza Jugoslavije, a predvodio je vaterpolo reprezentaciju SRJ na Olimpijskim igrama u Atlanti 1996. godine u ulozi direktora. Početkom 2000. godine bio je veoma aktivan u košarci: istovremeno je bio predsjednik KK „Atlas“, član Upravnog odbora Košarkaškog saveza Srbije i Crne Gore i predsjednik Upravnog odbora Preduzeća EP 2005 (osnovanog za potrebe organizacije Evropskog prvenstva u Beogradu, Podgorici, Novom Sadu i Vršcu).

Doprinos i podrška jačanju   regionalne ekonomske  saradnje od samog osnivanja Atlas grupe jedna je od najprepoznatljivijih  i međunarodno priznatih konstanti strategije poslovanja dr Duška Kneževića.

slika 9

Promocijom investiranja u region, kao i realizacijom projekta Atlas Capital Centra sa Abu Dhabi Capital  Group u vlasništvu Kraljevske porodice Al Nahyan iz Ujedinjenih  Arapskih emirata,    dr Dusko Knežević   inicirao je i dolazak  investitora iz UAE u  Crnu  Goru, a zatim i u  region.  Zaslugom saradnje sa Atlas grupom na projektima u Crnoj Gori, prva ambasada  UAE u regionu  otvorena je upravo  u  Atlas Capital Centru u Podgorici.

Kroz mnogobrojne projekte i  međunarodne inicijative, dr Duško Knežević  stalno na značajan način doprinosi i  transparentnosti  Balkana i promociji biznis potencijala regije, a naročito Crne Gore i Bosne kod  investitora  iz Turske, Azerbejdžana,  arapskih  zemalja i zemalja Bliskog istoka.


preuzmi: Dr Duško Knezevic WorldFinance Article.pdf

Vrati se na početak